Subscribe




Enter Email address for Daily FREE Job Notifications, Placement Papers, Interview Questions... :

Wednesday, October 10, 2012

0

TCS Placement Papers 2013 Set-01

  • Wednesday, October 10, 2012
  • Unknown
  • Share

  • TCS Placement Papers 2013

    Hi friends, we have already know TCS has changed its complete database with almost containing 1lakh+ Questions, Here we are giving the new TCS 2013 questions with solutions shared to us by different Users of this blog

    1) The water from one outlet, flowing at a constant rate, can fill the swimming pool in 9 hours. The water from second outlet, flowing at a constant rate can fill up the same pool in approximately in 5 hours. If both the outlets are used at the same time, approximately what is the number of hours required to fill the pool?

    Ans: (1/A) + (1/B) = 1/TSo when you solved, and got 14/45, that was equal to 1/T. To find T, you need to take the reciprocal; 

    T=45/14, (3.21)u

    2) If 75 % of a class answered the first question on a certain test correctly, 55 percent answered the second question on the test correctly, and 20 percent answered neither of the questions correctly, what percentage answered both correctly?
    Ans: n(a ^ b) =n(a)+n(b)-n(a v b)
    = 0.75+0.55-0.8
    = 0.5
    (50%)

    3) A student's average ( arithmetic mean) test score on 4 tests is 78. What must be the students score on a 5th test for the students average score on the 5th test to be 80?
    Ans: 4 tests sum=78*4=312
    5 tests sum=80*5=400
    then 5th test score=400-312=88
    (88)
    4) Rural households have more purchasing power than do urban households at the same income level, since some of the income urban and suburban households use for food and shelter can be used by the rural households for other needs. Which of the following inferences is best supported by the statement made above?

    (A) The average rural household includes more people than does the average urban or suburban household.(B) Rural households have lower food and housing costs than do either urban or suburban households.
    (C) Suburban households generally have more purchasing power than do either rural or urban households.
    (D) The median income of urban and suburban households is generally higher than that of rural households.
    (E) All three types of households spend more of their income on housing than on all other purchases combined.
    Ans: B

    5) Jose is a student of horticulture in the University of Hose. In a horticultural experiment in his final year, 200 seeds were planted in plot I and 300 were planted in plot II. If 57% of the seeds in plot I germinated and 42% of the seeds in plot II germinated, what percent of the total number of planted seeds germinated?
    Ans: 200 * 57 % = 114 and 300* 42% = 126.
    Total = 240 out of 500.
    (48%).

    6) A closed cylindrical tank contains 36 pie cubic feet of water and its filled to half its capacity. When the tank is placed upright on its circular base on level ground, the height of water in the tank is 4 feet. When the tank is placed on its side on level ground, what is the height, in feet, of the surface of the water above the ground?

    Ans: What given Volume = 36Height = 4ft
    Volume = Pi* r2 * h36 = Pi*r2 * 4r2 =9r = 3
    So the radius is 3 which means the diameter is 6.

    7) The present ratio of students to teachers at a certain school is 30 to 1. If the student enrollment were to increase by 50 students and the number of teachers were to increase by 5, the ratio of the teachers would then be 25 to 1 What is the present number of teachers?

    Ans: 30/1 = s/t Current student to teacher ratio
    s+50/t+5 = 25/1 Future student to teacher ratio
    solving the first equation first equation for s gives s = 30t.
    Substitute this value of s into the second equation, and solve for t.

    s+50/t+5 = 25/1
    30t + 50 = 25t + 125 multiply both sides by t+5
    5t = 75 simplify by subtraction
    t = 15
    (15)


    8) College T has 1000 students. Of the 200 students majoring in one or more of the sciences,130 are majoring in Chemistry and 150 are majoring in Biology. If at least 30 of the students are not majoring in either Chemistry or Biology, then the number of students majoring in both Chemistry and Biology could be any number from

    Ans: total=200neither>=30
    chemistry=130
    bio=130
    maximum common=minimum of the two=130
    if neither=30
    then common=150+130+30-200=110
    range is 110-130

    9) Kelly and Chris are moving into a new city. Both of them love books and thus packed several boxes with books. If Chris packed 60% of the total number of boxes, what was the ratio of the number of boxes Kelly packed to the number of boxes Chris packed?
    Ans: 100-60=40
    40:60=2:3

    10) A drug that is highly effective in treating many types of infection can, at present, be obtained only from the bark of the ibora, a tree that is quite rare in the wild. It takes the bark of 5,000 trees to make one kilogram of the drug. It follows, therefore, that continued production of the drug must inevitably lead to the ibora's extinction. Which of the following, if true, most seriously weakens the argument above?
    Ans: The ibora can be propagated from cuttings and grown under cultivation.


    11) Machine A produces bolts at a uniform rate of 120 every 40 second, and Machine B produces bolts at a uniform rate of 100 every 20 seconds. If the two machines run simultaneously, how many seconds will it take for them to produce a total of 200 bolts?


    Ans: Machine A produces 120/40 = 3 bolts in 1 seconds and machine B produces 100/20 = 5 bolts in one second.
    Hence, both of them will produce 8 bolts per second.
    Hence, they wil take 200/8 = 25 seconds to produce 200 bolts.
    (25)

    12) Wood smoke contains dangerous toxins that cause changes in human cells. Because wood smoke presents such a high health risk, legislation is needed to regulate the use of open-air fires and wood burning stoves


    Ans: In valleys where wood is used as the primary heating fuel, the concentration of smoke results in poor air quality.

    13) Analysing the good returns that Halocircle Insurance Pvt Ltd was giving, Ratika bought a 1-year, Rs 10,000 certificate of deposit that paid interest at an annual rate of 8% compounded semi-annually.What was the total amount of interest paid on this certificate at maturity?


    Ans: @8%, for half year you get 400/- 10000x 8/100x1/2=400
    for the next year there will be interest on your investment of 10000 and also on your accrue interest of Rs.400/-
    that means another 400/+ interest on 400/- @8% for half year.=400+ (400x8/100x1/2)
    400+400+16=816

    14) Juan is a gold medalist in athletics. In the month of May, if Juan takes 11 seconds to run y yards, how many seconds will it take him to run x yards at the same rate?
    Ans: 11x/y
    15) A certain company retirement plan has a rule of 70 provision that allows an employee to retire when the employee's age plus years of employment with the company total at least 70. In what year could a female employee hired in 1986 on her 32nd birthday first be eligible to retire under this provision?
    Ans: The female employee must gain at least 70 points.

    Now she has 32 and every year gives her two more points: one for age and one for additional year of employment, so 32 + 2 * (number of years) = 70(Number of years) = 19
    So, 1986 + 19 = 2005

    16) Homeowners aged 40 to 50 are more likely to purchase ice cream and are more likely to purchase it in larger amounts than are members of any other demographic group. The popular belief that teenagers eat more ice-cream than adults must, therefore, be false. The argument is flawed because the author _____
    Ans: fails to distinguish between purchasing and consuming

    17) Andalusia has been promoting the importance of health maintenance. From January 1,1991 to January 1,1993, the number of people enrolled in health maintenance organizations increased by 15 percent. The enrollment on January 1,1993 was 45 million. How many million people(to the nearest million) was enrolled in health maintenance organizations on January 1,1991?


    Ans: let there are 'x' population at jan1,1991
    15% of x = 15/100*(x)(x)+[15/100*(x)]=45 /* as there is 15% increase from 1991 to 1993*/
    x=39.13

    18) What is the lowest possible integer that is divisible by each of the integers 1 through 7, inclusive?Ans: L.C.M of(1,2,3,4,5,6,7)=2*2*3*5*7=420

    19) If the area of a square region having sides of length 6 cms is equal to the area of a rectangular region having width 2.5 cms, then the length of the rectangle, in cms, is

    Ans: Area of a Squares x s
    6 x 6 = 36
    Area of a Rectangle lw?(2.5)=36 as it is equal to the area of a square
    36/2.5 = 14.4 cm

    20) A tank contains 10,000 gallons of a solution that is 5 percent sodium chloride by volume. If 2500 gallons of water evaporate from the tank, the remaining solution will be approximately what percentage of sodium chloride?


    Ans: Original =10,000 ----> sodium chloride = 5% ie 500
    New = 10,000-2,500 = 7500.
    New % = (500/7500) * 100= 6.67%


    21) After loading a dock, each worker on the night crew loaded 3/4 as many boxes as each worker on the day of the crew. If the night crew has 4/5 as many workers as the day crew, what fraction of all the boxes loaded by two crews did the day crew load?

    Ans: Number of workersDay shift: 5 workers (this is an easy number to find 4/5 of)
    Night shift: 4 workers (4/5 of 5 = 4)
    Boxes loaded per worker
    Day shift: 4 boxes per worker
    Night shift: 3 boxes per worker (3/4 of 4 = 3)
    Total boxes loaded
    Day shift: 5 workers times 4 boxes per worker = 20 boxes
    Night shift: 4 workers times 3 boxes per worker = 12 boxes
    Combined total boxes for both shifts = 20 + 12 = 32
    Of the 32 boxes, the day shift loaded 20 of them.
    20/32 = 5/8

    22) A bakery opened yesterday with its daily supply of 40 dozen rolls. Half of the rolls were sold by noon and 80 % of the remaining rolls were sold between noon and closing time. How many dozen rolls had not been sold when the bakery closed yesterday?


    Ans: 4 rolls were not sold.............half of them were sold by noon.......so 20 rolls remain....and then 20% were not sold,, so 20% of the 20 rolls is 4 then it is the answer

    23) If n=4p, where p is a prime number greater than 2, how many different positive even divisors does n have including n?
    Ans: 4


    24) A dealer originally bought 100 identical batteries at a total cost of q rupees. If each battery was sold at 50 percent above the original cost per battery, then, in terms of q, for how many rupees was each battery sold?


    Ans: bought for q/100 dollars per battery
    each battery sold with profit 50% is
    q/100 + q/100*50/100
    =q/100+q/200
    =3q/200


    25) The price of lunch for 15 people was 207 pounds, including a 15 percent gratuity of service. What was the average price per person, EXCLUDING the gratuity?

    Ans: Let the net price excluding the gratuity of service = x poundsThen, total price including 15% gratuity of service = x + 0.15 x = 1.15 x pounds
    So, 1.15 x = 207 pounds
    ==> x = 207 / 1.15 = 180 pounds
    Net price of lunch for each person = 180 / 15 = 12 pounds

    0 Responses to “TCS Placement Papers 2013 Set-01”

    Post a Comment

    review www.uandistar.org on alexa.com