Subscribe




Enter Email address for Daily FREE Job Notifications, Placement Papers, Interview Questions... :

Thursday, February 28, 2013

0

BEL Placement Paper Technical-Other Latest(2012)

  • Thursday, February 28, 2013
  • kutty
  • Share

  •  

    BEL Technical Questions:

    1. The gray code equivalent of binary 1100 is
    a. 1011
    b. 1101
    c. 1010
    d. 1100
    Ans:c

    2. A Multiplexer has
    a. Multiple inputs and single output
    b. Single input and Multiple outputs
    c. Multiple inputs and Multiple outputs
    d. Multiple inputs for Storage of Data
    Ans:a

    3. A binary half adder
    a. Adds two binary digits and produces their sum and carry
    b. Adds half the sum to the carry
    c. Adds two binary digits and carry from previous addition
    d. Adds two binary digits at half the speed
    Ans:a

    4. An index register in a computer is for
    a. Arithmetic and logic functions
    b. Storage of results
    c. Modifying the address
    d. Counting the no of programmes
    Ans:c

    5. An example of volatile memory is
    a. RAM
    b. ROM
    c. EPROM
    d. Magnetic tape
    Ans:a

    6. Barrier voltage in a P-N junction is caused by
    a. Thermally generated electrons and holes
    b. Diffusion of majority carriers across the junction
    c. Migration of minority carriers across the junction
    d. Flow of drift current
    Ans:b

    7. The temperature coefficient of an intrinsic semiconductor is
    a. Positive
    b. Negative
    c. Zero
    d. Like metals
    Ans:b

    8. A silicon transistor has a leakage current 1cbo = 1 ma. If the temp. rises by 50o C the leakage current will be
    a. 30 ma
    b. 32ma
    c. 50ma
    d. no change
    Ans:b

    9. The noise figure of an ideal amplifier in decibel is
    a. 0.5
    b. 0
    c. 1
    d. 10
    Ans:b

    10. The rise time of an amplifier is 200sec. Its bandwidth is

    a. 70MHz
    b. 140MHz
    c. 100MHz
    d. 1.75Mhz
    Ans:d

    11. MOSFET operates in
    a. Depletion mode only
    b. Enhancement mode only
    c. Depletion and enhancement mode
    d. None of these of the above
    Ans:c

    12. A device which behaves like SCRs is
    a. UJT
    b. Triac
    c. MOSFET
    d. SRD
    Ans:b

    13. A plate modulated class C RF amplifier produces 100 KW of radiated power at 100 % modulation. The modulating audio amplifier supplies approximately
    a. 25KW
    b. 33KW
    c. 50KW
    d. 66KW
    Ans:b

    14. A 100 MHz FM carrier, modulated by a 5 KHz sine wave deviates by 50 KHz If the frequency of the modulating sine wave is doubled, the deviation will
    a. Double
    b. Half
    c. Quadruple
    d. Have no change
    Ans:d

    15. Noise generated by a resistor is dependent on
    a. Its Value
    b. Its temperature
    c. Both value and temp
    d. None of these
    Ans:c

    16. A 32 channel 8 bit PCM system samples at 8 KHz rate. The overall bit rate in kilobits per second will be
    a. 2048
    b. 2000
    c. 1920
    d. 64
    Ans:a

    17. Stub matching eliminates standing wave on
    a. Load side of the stub
    b. Source side of the stub
    c. Both sides
    d. On the stub
    Ans:c

    18. A half wave folded dipole has a radiation resistance of
    a. 72 W
    b.50W
    c. 144W
    d. 288W
    Ans:d

    19. Top loading is used in antennas for
    a. Decrease in impedance
    b. Increase in bandwidth
    c. Increase in effective height
    d. Decease the height
    Ans:c

    20. The term critical frequency in Ionospheric propagation is
    a. Lowest frequency reflected by Ionosphere
    b. Highest frequency reflected by the Ionosphere at vertical incidence
    c. Lowest frequency reflected by the Ionosphere at vertical incidence
    d. Lowest communication frequency possible
    Ans:b

    21. The cathode ray oscilloscope can be used to measure
    a. Frequency
    b. Time interval
    c. Voltage
    d. All the above
    Ans:d

    22. A wein bridge is used for measurement of
    a. Resistance
    b. Capacitance
    c. Inductance
    d. Audio frequency
    Ans:d

    23. The frame rate per second used in India TV is
    a. 60
    b. 50
    c. 25
    d. 30
    Ans:c

    24. VHF signals are propagated
    a. Via the ionosphere
    b. Along the ground
    c. Through the troposphere
    d. By reflection in ionosphere
    Ans:b

    25. The impedance of a 3 element yagi antenna is around
    a. 75W
    b. 300W
    c. 50W
    d. 100W
    Ans:b

    26. A PIN diode is microwave
    a. Oscillator
    b. Mixer
    c. Detector
    d. Switch
    Ans:d

    27. A transmission line of VSWR 2 has a reflection coefficient
    a. 0.25
    b. 0.5
    c. 75
    d. 0
    Ans:c

    28. Microwave repeaters are typically
    a. 25
    b. 50
    c. 75
    d. 100 Kms apart
    Ans:b

    29. To overcome fading in a ship-to-ship communication system we can efficiently use
    a. Broadband Antenna
    b. Directional Antenna
    c. Space Diversity
    d. Frequency Diversity
    Ans:d

    30. Frequency in the UHF range is propagate by waves of
    a. Ground
    b. sky
    c. Space
    d. Surface
    Ans:c

    31. A duplexer is used to
    a. Receive two signals in one antenna
    b. Prevent interference between two antenna
    c. Mix two signals to the same antenna
    d. Allow one antenna for both transmission and reception
    Ans:d

    32. Strapping is used in a magnetron to
    a. Prevent mode jumping
    b. Reduce frequency drift
    c. Ensure proper bunching
    d. Dissipate heat
    Ans:a

    33. A rectangular waveguide behaves like a filter of
    a. Band pass
    b. High pass
    c. Low pass
    d. Band stop
    Ans:b

    34. The signal propagation time in milliseconds for a geosynchronous satellite is
    a. 540
    b. 270
    c. 135
    d. 100
    Ans:c

    35. The silicon solar cell is a
    a. Photo conductive
    b. Photo emissive
    c. Photo voltaic
    d. Photo resistive
    Ans:c

    36. For the national TV and ratio network, INSAT-IB uses
    a. 400MHz
    b. 2.5GHz
    c. 2.5 and 5GHz
    d. 4 and 6 GHz
    Ans:d

    37. A typical fibre-optic detector is
    a. Step recovery diode
    b. Light emitting diode
    c. Avalanche photo diode
    d. Field effect transistor
    Ans:c

    38. A modem is a device used for
    a. Digitizing voice data
    b. Transmission of data on lines
    c. Modulating and demodulating signals sent on a line
    d. Suppressing noise interference
    Ans:c

    39. The most effective anti-jamming technique is
    a. Frequency hopping
    b. Spread Spectrum
    c. Frequency synthesis
    d. Burst transmission
    Ans:a

    40. Mono-mode is a term used in
    a. Fiber-optics
    b. Radar
    c. Satellite communication
    d. Magnetic
    Ans:a

    41. Mono-pulse technique is used in
    a. Radar
    b. Radio relay
    c. Data communication
    d. Fiber-optics
    Ans:a

    42. HDLC is a term for
    a. Data communication protocol
    b. Synchronizing pulses
    c. Gain control in receivers
    d. Error checking
    Ans:a

    43. A gateway
    a. Is a place where radars are connected
    b. Permits dissimilar networks to communicate
    c. Bifurcates the RF path of a transmitter
    d. Is a feeder cable
    Ans:b

    44. Ethernet is a name of
    a. Medium of computer communication
    b. Network for computer communication
    c. Procedures for computer communication network
    d. Software for computer communication
    Ans:b

    45. If several stations in a network want to use a single channel without interfering with one another, the technique used is called
    a. Carrier sense
    b. Phantom-freeze
    c. Packet switching
    d. Multiplexing
    Ans:d

    46. In a monolithic IC, resistors are formed from
    a. Ceramic materials
    b. Copper
    c. P-type semiconductor
    d Aluminum deposition
    Ans:c

    47. ICs made by sputtering of materials on a ceramic substrate are called
    a. Monolithic
    b. Hybrid
    c. Thick film
    d. Thin film
    Ans:d

    48. Two coils (inductors) connected in series have a combined inductance of 15mH. When terminals of one of the coils are reversed and connected to the other, the combined inductance is measured to be 9mH. What is the value of mutual inductance
    a. 1.5mH
    b.3mH
    c.6mH
    d.12mH
    Ans:a

    49. If a parallel LC circuit is excited at frequency less than its resonant frequency, the nature of its effective impedance is
    a. Resistive
    b. Inductive
    c. Capacitive
    d. None of these of these
    Ans:b

    50. The wave length of 1 Giga hertz frequency signal is
    a. 10cm
    b. 30cm
    c. 3cm
    d. 1cm
    Ans:b

    51. Which of the following microwave tubes can be considered as broad band devices
    a. Magnetrons
    b. Klystrons
    c. Reflex klystrons
    d. Traveling wave tubes[TWT]
    Ans:d

    52. Which family of the following integrated circuits has the highest speed
    a. DTL
    b. ECL
    c. TTL
    d.CMOS
    Ans:b

    53. The most important feature of CMOS family of ICs is
    a. High speed
    b. Small size
    c. Low power consumption
    d. Low input impedance
    Ans:c

    54. What is the resolution of 8 bit A/D converter if its full scale voltage is 10v
    a. 0.02v
    b. 0.01
    c. 0.039v
    d. 0.078v
    Ans:c

    55. What value of resistance is to be used in LSB of 4 bit weighted ladder D/A converter if MSB has 10 kW resistor
    a. 160k
    b. 80k
    c. 240k
    d. 100k
    Ans:b

    56. The pulse width of a radar transmitter is 0.6m sec. and the pulse repetition rate is 700 Hz. The average power measured is 420 watts. What is the peak power
    a. 100KW
    b. 420KW
    c. 1MW
    d. None of these
    Ans:c

    57. The device used for isolating the transmitter and receiver in a radar system is called
    a. Diplexer
    b. Duplexer
    c. Directional coupler
    d. None of these
    Ans:b

    58. “Baud” is
    a. Total No. of bits/sec in each character
    b. Reciprocal of shortest signal element in a character
    c. Duration of a character in data transmission
    d. None of these
    Ans:b

    59. The advantage of Totem pole output stage in TTL ICs is
    a. Low output impedance
    b. Can sink more current
    c. Oscillations avoided
    d. None of these
    Ans:a

    60. The capacitance value of a varactor is controlled by
    a. A reverse voltage applied to it
    b. A series resistance
    c. Varying its supply voltage
    d. Current through the device
    Ans:a

    61. Electron volt is equivalent to
    a. 3.8 * 10-20 erg
    b. 1.602 * 10-12 erg
    c. 1.602 * 10-18 erg
    d. 1.602 * 10-16 erg
    Ans:b

    62. The kinetic energy of photo electrons emitted by a photo sensitive surface depends on
    a. Intensity of the incident radiation
    b. Wavelength of the incident radiation
    c.Angle of incident of radiation
    d. Surface conditions of the surface
    Ans:b

    63. Flux is expressed in radio-metric system in
    a. Lumens
    b. Photons
    c. Watts
    d. Candles
    Ans:a

    64. In a three-phase bridge rectifier circuit, the ripple frequency is
    a. Same as line frequency
    b. Twice the line frequency
    c. Thrice the line frequency
    d. Six times the line frequency
    Ans:b

    65. Energy stored in a capacitor as a function of voltage is given by
    a. CV2
    b. 1V2/2C
    c. ½ CV2
    d. 1V/2C
    Ans:c

    66. The operational amplifier used in analog computers have usually open loop flat gain approximately upto
    a. 1MHz
    b. 100MHz
    c. 10MHz
    d. 0.1MHz
    Ans:d

    67. An oscillator of 350 MHz is fed with a pulse of rise time 2 n sec. The rise time of the displayed waveform is approximately
    a. 1 n sec
    b. 2.2 n sec
    c. 2.0 n sec
    d. 1.7 n sec
    Ans:c

    68. A radar transmits a peak power of 100 KW with pulse width of 1 m sec and a pulse repetition rate of 100 KHz. The average output power of the radar is
    a. 100KW
    b.10KW
    c. 1000KW
    d. 50KW
    Ans:b

    69. The incremental inductance in a coil is due to
    a. Saturation
    b. Superimposed DC
    c. Mutual inductance
    d. Change of frequency
    Ans:d

    70. Microwave tube based on velocity modulation principle is
    a. Klystron
    b.Magnetron
    c. Light house tube
    d. Traveling wave tube
    Ans:a

    71. Noise output from the receiver decreases uniformly with noise side band frequency for
    a. Frequency modulation
    b. Amplitude modulation
    c. Pulse amplitude modulation
    d. None of these
    Ans:a

    72. In amplitude modulation the maximum permissible modulation index is
    a. Unity
    b. 100
    c. infinity
    d. None of these
    Ans:a

    73. In frequency modulation the maximum permissible modulation index is
    a. Unity
    b. 50
    c.1000
    d. no limit
    Ans:b

    74. In FM transmission and reception, the pre-emphasis and de-emphasis are used to improve the
    a. Signal to noise ratio
    b. Frequency response of the receiver
    c. Frequency response of the transmitter
    d. The sensitivity of the transmitter
    Ans:a

    75. De-emphasis network uses the combination of
    a. R-L
    b. R-C
    c. R-L-C
    d. Transformer
    Ans:b

    76. The usage of micro sec for defining emphasis is a standard practice but this micro sec definition means
    a. 3 dB point of the network means
    b. mid point of the network response
    c. roll off the network response
    d. the stop band ripple of the network response
    Ans:a

    77. Delayed AGC is applied
    a. For all singal strength
    b. For singal strength exceeding a specified limit
    c. For low singal strength
    d. For FM receiver
    Ans:b

    78. Selectivity means
    a. Bandwidth
    b. Gain
    c. Modulation index
    d. None of these
    Ans:a

    79. Narrow bandwidth broadcast reduces
    a. The quality and noise
    b. Quality alone
    c. Noise alone
    d. Quality and intelligibility
    Ans:a

    80. Squelch means keeping the receiver
    a. ON in the absence of carrier
    b
    c. To remove AGC
    d. Increase the AGC

    81. Let Z be the series impedance and Y be the shunt admittance of the transmission line, then the characteristic impedance
    a. ÖZY
    b.ÖY/Z
    c. ÖZ/Y
    d.All the above
    Ans:c

    82. Noise figure of an amplifier is defined as
    a. Input SNR output SNR
    b. Input SNR / output SNR
    c. Output SNR / input SNR
    d. Input SNR / gain
    Ans:b

    83. A broadcast radio transmitter radiates 10 KW power when modulation is 60%. Its carrier power will be
    a. 8.47KW
    b.8.92KW
    c. 8.31KW
    d.10.00KW
    Ans:a

    84. In AM transmission antenna current is 8 Ampere at zero modulation indexes but increased to 8.93 Ampere when modulated on single sine wave. Then the % of modulation is approximately
    a. 70.1%
    b. 80.1%
    c. 65.1%
    d. 10.0%
    Ans:a

    85. In AM transmission antenna current is 8 Ampere at zero modulation index. At 80% modulation index the antenna current will be
    a. 10.00A
    b. 8.72A
    c. 9.19A
    d. 9.79A
    Ans:a

    86. If two sine waves are amplitude modulated with modulation index m1 and m2, the effective modulation index is
    a. Ö m12/m22
    b. Ö m1 m2
    c. Ö m12+m22
    d. Ö m22/m12
    Ans:c

    87. If it is transmitted current and Ic is transmitter current at zero modulation index and the transmitted current at modulation index of m will
    a. It = Ic Ö[1+m]
    b. It = Ic Ö[1+m2]
    c. It = Ic Ö[1+m/22]
    d. It = IcÖ1+m2
    Ans:c

    88. If Rr is the radiation resistance and Rd is the lumped resistance, then the antenna efficiency is given as –
    a. (Rr - Rd) / (Rr + Rd)
    b. (Rr + Rd) / (Rr – Rd)
    c. Rr / (Rr + Rd)
    d. Rd / (Rr + Rd)
    Ans:c

    89. In end fire array, the current
    a. Magnitude and phase in each element is the same
    b. Magnitude is the same but phase is different in each element
    c. Magnitude is different but no phase difference in each element
    d. Magnitude and phase are different in each element
    Ans:b

    90. In a board side array, the current
    a. Magnitude and phase in each element is the same
    b. Magnitude is the same but phase is different
    c. Magnitude is different but no phase difference in each element
    d. Magnitude and phase are different in each element
    Ans:a

    91. Beam width of the 2 meter paraboloid reflector at 6 GHz is
    a. 4.5o
    b. 9.25o
    c. 3.5o
    d. 7.75o
    Ans:c

    92. The cut of wave length for TE m, n mode is in a wave guide of dimension a*b is
    a. 2/Ö(m/a)2 +(n/b)2
    b.2Ö [m/a]2 + [n/b]2
    c.Ö(m/a)2 + (n/b)2 /2
    d. Ö [m/a]2 + [n/b]2
    Ans:a

    93. For the standard rectangular waveguide dimension of 4*2 cm the off wavelength for TM11 mode is approximately
    a. 1.788cm
    b. 3.576cm
    c. 1.682cm
    d. 2.546cm
    Ans:b

    94. In IMPATT diode, the voltage and current are
    a. In phase
    b. Out off phase by 90o
    c. Out off phase by 180o
    d. None of these of the above
    Ans:c

    95. Which of the following statement is true
    a. Tunnel diode & IMPATT diode are negative resistance devices
    b. Tunnel diode is positive resistance device and the IMPATT diode is negative resistance device
    c. Tunnel diode is negative resistance device and the IMPATT diode is positive resistance device
    d. None of these of the above
    Ans:a

    96. In a SSB modulation system with 100% modulation index the power saving will be
    a. 5/6 of carrier power
    b. 2/8 of carrier power
    c. 5/12 of the carrier power
    d. ½ of the carrier power
    Ans:a

    97. In SSB modulation the modulation index is increased from 0.5 to 1.0, then the power will be increased by
    a. 2 times
    b. 4 times
    c. 16
    d. 32 times
    Ans:b

    98. 900 rpm is equal to
    a. 94.2 rad/sec
    b. 47.1 rad/sec
    c. 188.4 rad/sec
    d. 16.72 rad/sec
    Ans:b

    99. Darling-ton pair is used to
    a. Increase the voltage gain
    b. Increase the current gain
    c. Decrease voltage gain
    d. Decrease current gain
    Ans:b

    100. The transfer function of the system shown is

    a. G(s) / {1 + H(s)}

    b. G(s) H(s) / {1 + G(s) H(s)}

    c. G(s) / {1 + G(s) H(s)}

    d. G(s) / G(s) H(s)
    Ans:d

    0 Responses to “ BEL Placement Paper Technical-Other Latest(2012) ”

    Post a Comment

    review www.uandistar.org on alexa.com